På tv4 pratade man härom morgonen om matens hållbarhet . Inslaget berättar att sänker vi temperaturen i våra kylskåp två grader håller mjölken dubbelt så länge. Och att Sverige tillåter högre temperaturer i matbutikernas kylar än resten av Europa.
Att mjölk har löjligt kort hållbarhet på förpackningen vet nog varenda människa. Men vi försiktiga Svenskar slänger ändå en fruktansvärd massa mjölk bara för att vara på den säkra sidan.
För vem vill riskera att dricka sur mjölk?
Om datummärkningen utökades bara ett par dagar är det väldigt mycket mjölk som inte skulle behövass vaskas helt i onödan. Men. Vi har väldigt starka lobbyister på det här området. Läs Arla. The big Kahuna of the mjölkindustri.
Jag var på studiebesök på Arlas produktionsanläggning nordväst om Stockholm härom året.Vår guide berättade då en rolig anekdot om en korkad kostchef i Stockholm.
Kostchefen var så urbota dum att hon ville ha sex dagars hållbarhet på mjölken när den landade på Stockholms skolor.
- Men då sa vi till dem att då får vi minsann placera ut korna direkt på skolgårdarna så får bamba-tanterna mjölka på morgonen när de kommer till jobbet. höhöhöhö, skrockade guiden nöjt.
Min följdfråga till guiden var då varför mjölken fortfarande har så förbannat kort hållbarhetstid. Varför arla inte utökat den på typ 20 år. Trots att hygien hos både bonde, transportör, leverantör, butik och konsument blivit bättre. Och trots att kylkedjor i dag i stort sett aldrig bryts. Att vi har kylskåp som fungerar väl och att alla människor vet hur man skall hantera mjölkprodukter.
På det vill man inte svara såklart. Arla jobbar inte för att utöka hållbarhetstiden. Vilket är förståeligt förståss. Det är liksom kontraproduktivt mot deras verksamhet. Men livsmedelsverket borde agera. I allafall reagera.
Det har varit märkligt tyst om det här i andra medier. Kvällspressen borde väl haka på? Det är väl en jätteintressant fråga för den lilla människan. Både ur miljöhänseende och av ekonomiska skäl. Den heliga mjölken har en entral plats i varje svensks kylskåp. Men varken AB, Expressen eller någon av de stora drakarna SVD eller DN har tagit upp det.
Surt sa räven.
Jag skäms att säga det man jag tillhör de som slänger diverse produkter så fort bäst-före gått ut. Nu ska jag bättra mig – tack Mia – sådana som jag behöver en känga där bak.//Sussi
SvaraRaderaSen kan man ju undra när svenska folket ska börja tänka själva. Sverige är ju känt för sina hänglen och livremmar. Men man kan ju välja själv att lätta lite på marginalerna. Själv slafsade jag för några dagar sen i mig en burksås som gick ut i november :-)
SvaraRadera//Linda